Micronutrientes

Ao contrário do que podem fazer crer os meus posts anteriores a água, mesmo com todas as suas implicações, está longe de ser o único problema com que o mundo se debate. A questão dos micronutrientes, e a forma como a saúde de populações mais carenciadas poderia ser melhorada através da sua administração, é uma questão que tem recebido cada vez mais atenção de múltiplas organizações.

“Micronutrients are simply vitamins and minerals like iron, folic acid, vitamin A, vitamin D, zinc, and so forth that we’re all familiar with and take for granted.  They’re essential to a person’s health and wellbeing, yet 30% of the world’s population suffers from significant micronutrient deficiencies – that’s two billion people!”

“In an examination of economic solutions to ten of the world´s biggest challenges, the 2008 Copenhagen Consensus concluded that combating malnutrition in undernourished children, specifically providing vitamin A and zinc, provides the most beneficial return on investment. Every dollar spent creates benefits worth $17.” 

Uma das organizações activas neste domínio é a Micronutient Initiative “The Micronutrient Initiative (MI) is dedicated to ensuring that the world’s most vulnerable-especially women and children in developing countries-get the vitamins and minerals they need to survive and thrive.”

Uma outra é o Project Healthy Children “Saving Lives Through Sustainable and Measurable Methods of Food Fortification. Project Healthy Children works with governments and private industry to establish food fortification programs that improve the health of women and children around the world – every time they eat a meal.” Este é particularmente interessante nos projectos de aditivação em pequena escala. Vejam também os projectos em colaboração com Stanford neste domínio.